Rodun historia

Ceskyterrieri kehitettiin risteytyksenä skotlanninterrieristä ja sealyhaminterrieristä ja on kompromissi molemmista roduista. Alkuperäisiin rotuihinsa nähden ceskyterrieri on korkeampiraajaisempi ja liikkuvampi. Kallo ei ole yhtä kapea kuin skotilla, mutta ei myöskään yhtä leveä kuin sealyllä.

Runko on pitkähkö, ceskyn selkälinja on lievästi kaareva. Sillä on poskenmyötäiset, keskikokoiset, riippuvat korvat ja matalalle kiinnittynyt häntä, jota se ei nosta selän päälle muuten kuin innostuessaan. Yleisesti ottaen on suotavaa, että cesky on pienehkö ja kevyt kuin liian suuri ja raskas. Rotumääritelmän mukaisesti cesky saisi painaa n. 6 – 10 kiloa.

Rodussa esiintyy kahta perusväriä: harmaa mustalla kirsulla ja ruskea maksanruskealla kirsulla. Yleisimmin cesky on siniharmaa sen eri sävyissä. Ruskea väri on erittäin harvinainen. Valkoista saa olla enintään 20 % koirasta. Vaaleita merkkejä esiintyy päässä (parta ja posket), kaulassa, rinnassa, vatsassa, raajoissa ja ”peräpeilissä”.

Ceskyn karva on pitkää ja hienoa, hieman laineikasta sekä silkkimäistä, muttei liian runsasta. Ceskyllä pitää olla hyvä pigmentti. Erityisen viehättävä on sen hohtava pastellinväri. Ceskyterrieri on trimmattava rotu ja turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Trimmaus 4-6 viikon välein pitää koiran siistin näköisenä; lisäksi pitkiä helmakarvoja on pestävä säännöllisesti. Koiran sukupuoli, turkinlaatu, vuodenaika ja ulkoiluympäristö  vaikuttavat pesuväliin; isoturkkista ja pehmeäkarvaista urosta voi varsinkin keväisin ja syksyisin joutua pesemään viikoittain jotta turkki pysyy kunnossa. Kunhan ceskyterrieri pestään, kammataan ja harjataan säännöllisin väliajoin, sillä ei ole merkittävää karvanlähtöä.

Ceskyterrieri on helppo kouluttaa. Tämä ominaisuus tekee siitä miellyttävän seuralaisen. Cesky on erittäin sosiaalinen, tottelevainen, uskollinen, hyväntahtoinen, oppivainen ja kiltti, mutta se on hieman varautunut vieraita kohtaan. Se on pienuudestaan huolimatta mitä parhain lenkkikaveri, joka jaksaa mukana pidemmilläkin lenkeillä omistajansa kanssa ja soveltuu lähes kaikenlaiseen harrastamiseen. Ceskyjä on menestyksekkäästi kilpaillut niin agilityssä, tokossa kuin rally-tokossakin. Koiratanssin ja mejän harrastajiakin ceskyistä löytyy.